Kontakt : 22 15 20 00

Sandakerveien 67, 0477 Oslo

Mistet fylling eller Krone

Mistet Fylling eller Krone? Løsnet fylling/krone/bro

 

Flere har opplevd at de spiser mat og biter ned på fyllingen og plutselig faller fyllingen ut. Å miste fylling kan være våde ubehagelig og smertefult. Det kan også være ising i tennene og en god del smerte når fyllingen løsnes.

 

En vannlig årsak til fyllingen løsnes:

 

Under fyllingen kan det være karies som påvirker det faste underlaget fyllingen sitter på. Fyllingen mister støtte og fyllingen løsnes.

 

Hva burde du gjøre?

 

Å miste fylling er ingen grunn til bekymring. Tannlegen vil være i stand til å fikse det.

 

Det første du bør gjøre er å fjerne fyllingen fra munnen, slik at du ikke ved uhell svelger eller puster det inn.

 

Det er ingen grunn til å spare fyllingen hvis det var av type amalgam eller glassionomer fylling (majoriteten av fyllinger.)

 

Hvis det var en gull eller keramiske fylling (ganske uvanlig) så vil du kanskje spare den hvis du kan. Nå kan tannlegen din være i stand til å sementere den tilbake på plass.

 

Deretter bør du ringe oss og planlegge en avtale for å få tannlege til å erstatte fyllingen. Hvis fyllingen ble nylig plassert, og det løsner seg uten noe spesiell grunn så vil tannlege erstatte den gratis eller til redusert pris.

 

Ha bra munnhygiene

 

Hvis du ikke har mulighet å besøke tannlege med en gang må du sørge for å ha området rundt løsnet fyllingen ren. En ikke-fylt tann kan felle mat som deretter fører til skadelige bakterier å akkumulere i tannen. Børst forsiktig og nøye inne i hullet der fyllingen lå. Du kan også skylle munnen med varmt saltvann etter å ha spist.

 

Hva du kan gjøre

Å miste en fylling kan også utsette nerver som gjør at tennene er ekstra følsomme for både varm og kald drikke/mat. Følsomheten kan påføre mye smerte. For å lindre smerter midlertidlig kan du bruke smertestiller ibux eller paracet midlerltidlig ved å følge ordentlig dosering. Du kan også prøve å stoppe kilden til smertene ved å dekke opp det utsatte området med et midlertidig fyllingsmateriale for eksempel et stykke av sukkerfri tyggegummi. Ikke bruk sukker-fylt tyggegummi, som sukker vil forårsake smerte. Disse er kun midlertidlig løsninger og du må fortsatt besøke tannlege for å unngå ytterlige smerte.

 

Hvis du er forsiktig med å forhindre ytterlige skade på tannen ved å praktisere god munnhygiene og oppsøker tannlege så rask du kan bør tannlege behandle tannen med en annen fylling. Men i noen tilfeller tap av fyllingen kan ha forårsaket skade på tann eller et dypt karies under fylling. I dette tilfellet vil tannlegen presentere en behandlingsplan for å løse dette.

 

Løsnet krone?

 

Det første du kan gjøre er å få kronen ut av munnen din. Du vil ikke risikere å svelge eller puste kronen inn.
Ring oss på 22 15 20 00. Fortell oss hva som har skjedd og vi vil prøve å gi deg rask akutt time. Vi garanterer akutt time på dagen.

Kroner dekker toppen av ødelagte tenner. I noen tilfeller kan en fylling eller krone løsne på grunn av karies angrep under den. Forfallet ødelegger en del av tannen, slik at den ikke lenger har et tett grep på krone eller fylling.

 

En tapt krone er sjelden en nødsituasjon. Imidlertid kan det være smertefull fordi den eksponerte tannvevet er ofte følsomme for temperatur, trykk eller luft. Hvis du mister en krone, legg den på et trygt sted og ring oss for å avtale time hos tannlege så snart du kan.

Ikke vent for lenge. Det som gjenstår av tannen vil ikke være like sterk som din krone. Det kan bli skadet mer uten kronen for å beskytte den. Også når en krone over lengre perioder av tid, kan tennene flytte inn i rommet hvor kronen var. Hvis dette skjer vil kronen ikke lenge passer.

 

Hva tannlege vil gjøre

 

Karies kan ha endret formen på tannen din. Vanligvis betyr dette at tannlegen må forberede tannen på nytt for å sikre den nye kronen vil passe. Hvis kronen ikke passer på en sikker måte, vil den komme ut igjen.

Hvis du mister en fylling, vil tannlegen fjerne forfallet som utviklet seg mellom den gamle fyllingen og tannen, og plassere en ny fylling.