Kontakt : 22 15 20 00

Sandakerveien 67, 0477 Oslo

Slått ut en tann

Slått ut en tann?

 

Tenner som er slått ut er en av de mest vanlige akutte problemer vi behandler på Sandaker Tannlegevakt Oslo. Den hyppigste årsaken til en slått ut tann er en idrettsrelaterte skader, men andre ting kan også føre til en tann til å slå seg løs

 

Hvis du har mistet en tann er det viktig at du avtaler time. Det er også svært viktig å vite de riktige tingene å gjøre i øyeblikket for å maksimere sjansene for at vi vil være i stand til å redde tannen. Når en ulykke skjer, her er hva du trenger å vite:

 

Ikke få panikk. Når en tann er slått ut er det smertefullt

  • Finn tannen og sørg for å plukke den opp av kronen, ikke roten.
  • Hvis hele tannen (inkludert roten av tannen) kommer ut vær svært forsiktig med å berøre roten. Roten er delikat og lett skadet.
  • Tannen bør settes tilbake på plass umiddelbart hvis mulig
  • Hvis det ikke er mulig å sette tannen på plass bør du oppbevare tannen i fuktig miljø. Tannen kan bevares i munnhulen, melk eller saltvann mens du venter å besøke tannlegen.
  • Tannen skal ikke bevares i vann, dette kan medføre skade på tannens rotfibre.
  • Melketenner skal aldri settes tilbake på plass. Dette fordi det kan medføre skade på permanent tannen som vokser under melketannen.


Hvis du ikke klarer å finne tannen kan plassen fylles med disse alternativer:

  • Gebiss – en avtagbar falsk tann som du må ta ut å rengjøre
  • Bro – Hvor det lages en bro mellom det tapte tannområde.
  • Implantat – hvor en titanskrue er plassert i kjevebeinet. Implantat pleier å være det beste løsning med lang holdbarhet og god form. Implantat kan være kostbar, men du kan få støtte fra HELFO avhengig av årsaken til skade. Hvis skaden var arbeidsrelatert eller på grunn av traume kan du få en stor sum av tannbehandlingen dekket av HELFO. Her er det viktig at du tar med dokumentasjon fra lege.

 

Jo raskere du besøker tannlege jo høyere sjanse har tannlege å redde tannen. Hos Sandaker Tannlegevakt Oslo garanterer vi rask akutt time på dagen. Hvis vi ikke har ledig time på vår Sandaker avdeling vil vi prøve å finne time for deg på vår Grefsen eller Tøyen avdeling.
Ring 22 15 20 00 nå for å avtale konsultasjon. Eller bestill time online enkelt og trygt.